tisdag 6 januari 2009

Hälsningar från Saudiarabien

Jag har precis dragit av mig abaya och slöja efter en kort promenad utanför hotellet i Jeddah, Saudiarabien. Mamma, Becka och jag blev rekommenderade att låna sådana från hotellet så att vi inte skulle sticka ut för mycket. Sånär som på att det var lite varmt så var det helt okej med abaya, men slöja har jag verkligen ingen koll på hur jag ska ta på mig...

Nästan alla kvinnor i Jeddah har på sig abaya och slöja, men väldigt många av männen har också heltäckande dräkt och huvudduk. För mig känns det helt annorlunda när båda mannen och kvinnan i ett par är täckta, det är så absurt när det bara ska gälla kvinnorna.

I söndags kväll landade vi i Bahrain och åkte efter viss förvirring vidare med bil till Saudi. Igår var vi på information om KAUST, ett universitet som ska starta utanför Jeddah i höst där pappa har vissa funderingar på att jobba. Efter kort information åkte vi till Saudi Aramco, det saudiska oljebolaget, för att se hur det är i en gated community eftersom det skulle vara ett liknande samhälle vid KAUST.

På Aramco, som ligger i Dammam på östkusten, var det 5-15 grader ungefär när vi var där, vi tyckte det var väldigt skönt eftersom det var varmt i solen men alla saudier gick omkring med högt uppdragna halsdukar och mössor och klagade över hur kallt det var. Deras klädsel och miner fick det att se ut som om det var en ordentlig storm eller något åt det hållet där. Jag var bara glad att det var sol =)

Vår familj är en del av en grupp på 20 personer som är och hälsar på just nu. I morse skulle vi flyga från Dammam till Jeddah (business på Saudiarabian Airlines: ingen champagne, men däremot dadlar och turkist kaffe) och vår familj och en annan trodde vi hade otur för vi fick åka med ett tidigare flyg än alla andra. Sen när vi kom hit visade det sig att det andra flygplanet hade blivit inställt, så resten av vår grupp är inte här än. Så idag har vi bara hängt på hotellet, familjens kvinnliga medlemmar har blivit utslängda från poolområdet eftersom vi är just kvinnor, och sen tog vi en snabb promenad (här är det typ 30 grader). Nu väntar vi på att det ska bli mat och lyssnar på böneutropet utanför.

Det är ganska intressant, för på Aramco (och på KAUST när det finns) så får man klä sig i princip som man vill och kvinnor har samma rättigheter som män. Väldigt stora skillnader mellan "vanliga" Saudi och gated community i Saudi alltså.

Känns det moraliskt rätt att jobba i en diktatur? Det kan diskuteras, men åtminstone så är KAUST en satsning på ett öppet universitet med mycket resurser som de vill spendera på satsig forskning.

Folket vi har träffat här är trevliga hittills i alla fall =)

Now, dinner time...!

2 kommentarer:

O sa...

it's interesting... dress code etc, "when in Rome..."

Reading this I realised, I would never be able to be myself being forced to dress in a particular way... If the women choose Burka etc themselves, then fine, it's their choice, but if it's something forced upon them... arrggh

Anyway, miss you! And have fun the rest of the time there! ;)

Alex sa...

I know, I don't like it either... the women do wear more personal stuff at home though, we went to a mall today and they were selling a lot of typically western clothes (surprisingly much so actually, a lot of it was very tight, short, with cleavage etc), the abaya is sort of like something you put on on top of your other clothes when going out. We didn't wear veils to the mall though, that's religious and not cultural.

Oh, burka, lots of women have that too, I saw someone in burka eating at breakfast this morning, I was really fascinated...!

Miss you too, hope school's treating you guys okay! (my mom, sister and I don't have much to do here thu-fri so I'd honestly rather be in school since we're not allowed to go out ourselves or be by the pool...) Anyway, cya Monday!