måndag 24 november 2008

Om världen och vården

Det är extremt mycket i skolan nu, det är inte kul. Fast lunchen idag var rolig - jag , Meng och Lol började en diskussion om resurser till rymdforskning, om det är försvarbart när pengarna hade kunnat rädda människoliv i andra delar av världen (vad tycker du?), sen var Lol tvungen att gå till matte och jag och Meng fortsatte diskutera den snedvridna resursfördelningen i världen, t.ex. hur svårt det är för folk att skära ner på onödig konsumption av mat och prylar för att hjälpa miljön och ge resurser till bättre behövande (vi ser ju ingen direkt effekt, bara att det blir lite sämre för oss själva).

Psykvård (som faktiskt är riktigt dålig i Sverige) och allmän vård i utvecklingsländer kom också upp. Det finns sådant som är högstatus och lågstatus att forska om, i psykologi fokuserar många på t.ex. schizofreni, det tycker folk är lite häftigt, men saker som förlossningsdepression får knappt nån uppmärksamhet alls, det är lågstatus.

Sickle-cell anemia (vad det nu heter på svenska) är ett textbook example på en sjukdom orsakad av genmutation, det är ett exempel som alltid kommer upp i biologin. Men när man frågade på biologin om det finns någon behandling, så visade det ju sig att eftersom det förekommer mest i utvecklingsländer i Afrika så finns det väldigt lite forskning om det, och i princip ingen vård för det. Läkemedel är ett annat bra exempel, många olika varianter av antidepressiva medel skapas, men samtidigt får inte många HIV-drabbade i Afrika bromsmediciner. Det handlar om pengar helt enkelt.

Det är givetvis jättebra att vården i västvärlden är bra, att man kan behandlas för cancer t.ex. Samtidigt som sådan behandling är livsviktig är den också väldigt dyr och miljöfarlig. Det gör inte att man borde ta bort det såklart, men om man tänker på hur många människor i u-länder som sådana resurser hade kunnat hjälpa,då blir man lite rädd. Det är ju inte ens sjukdomar som kräver så avancerad behandling som dödar folk utan resurser, det är ofta simpla infektionssjukdomar.

Meng och jag, som de biologinördar vi är, gick till biblioteket och kollade upp kolera - kolera är en sjukdom som man ofta kan överleva bara genom att få vätskeersättning eftersom man förlorar mycket vätska när man har kolera. Fungerar inte det, så behövs antibiotika. Kolera är alltså lätt att behandla, ändå kan stora epidemier uppstå. Det är något väldigt fel med det.

Sen på väg till engelskan slutade alltihop med planer på att revolutionera alfabetet (ärligt talat, "w" är en så himla dum bokstav, alla andra konsonanter består av ett ljud och en vokal, men inte dubbel-v!) vilket kanske inte var riktigt lika seriöst.

1 kommentar:

Meng sa...

Såna intellektuella unga kvinnor som oss borde bli direktvärvade till FN. Direkt, I tell you :D