onsdag 15 oktober 2008

Det här blir kort för jag måste sova. Jag återkommer nog till detta vid något senare tillfälle. Idag spenderades eftermiddagen med Snugglie på Mikai för att planera vår presentation inför Istanbul ("The impact of scientific and technological advances on culture: cultural changes in the world of mass communication and modern medicine"). Mycket prat om kultur och samhälle, delvis relevant, delvis bara intressant. Något som vi pratade om, som jag och Johanna pratade om i måndags också, är hur sjuka idealen i samhället är (att det uttrycket är uttjatat säger också en hel del).
Unga tjejer är på många sätt en väldigt utsatt samhällsgrupp t.ex. för det finns hela tiden en press att vara jätteduktig i skolan (men inte så bra att man är överlägsen), jättesocial och festa hela tiden (full, men inte magpumpad), jättesmal och snygg (hur nu de där två hänger ihop), ha jättebra förhållande till sin familj och så småningom själv bli en jättebra mamma och fru, samtidigt som man inte gör avkall på något annat utan har en bra karriär, socialt liv och gärna en massa andra intressanta aktiviteter också.

Det går inte. Det finns så mycket som tjejer känner att de har press på sig att göra, men det finns inte tid att göra allt. Väldigt många, inte bara tjejer, mår väldigt dåligt i dagens samhälle, trots att vi borde ha det så bra i vår moderna värld. Var kommer den här pressen ifrån egentligen? Och viktigast av allt, vad kan man göra åt den?
Trots allt så har vi bara den tiden vi har och vi kan inte hinna med allt. Däremot kan vi försöka trivas med det vi faktiskt gör med vår tid. Om vi stannade en stund och tänkte efter kanske vi skulle göra det. Men då skulle vi ju förlora tid, eller hur?

Vetenskap och teknologi ger oss väldigt mycket, men allt är inte positivt.
Fast även om det finns mycket problem i dagens samhälle, och de är väldigt viktiga, så finns det väldigt mycket vackert kvar också. Jag försöker att tänka mer på det. Jag blir gladare då.


Bilder tagna i Rostock -05

1 kommentar:

Meng sa...

Precis detta. Det är så viktigt men ändå så sällsynt. Jag fick en idé till en bild som har något med det att göra, att se sig runt och försöka uppskatta det vackra som faktiskt finns i världen.

För övrigt, ha det så kul i Istanbul :D